Zupa krem z czerwonej soczewicy.




Przyszła wiosna, a wraz z nią nowa motywacja do kuchennych eksperymentów. W ten weekend na stół wjechał pyszny, sycący, a jednocześnie lekki krem z czerwonej soczewicy. Robi się go ekspresowo, a dzięki cytrusowej nutce kolendry przywodzi na myśl ciepłe miesiące, które nas czekają :)

Składniki:
5 średnich cebul
2-3 łodygi selera naciowego
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
trochę oliwy
woda

sól
pieprz
papryka słodka
curry
kurkuma
zmielona kolendra

Przepis:

1. W garnku podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i czosnek. Ważne, żeby ogień nie był za duży i cebula się nie przypaliła  aby nie była gorzka.

2. Soczewicę przepłukuję na sitku, wrzucam do garnka z cebula i zalewam trzema kubkami wody. Całość gotuję aż soczewica zmięknie. 

3. Dodaję pomidory, dużą ilość curry, kurkumy, słodkiej papryki, a soli i pieprzu wedle uznania.

4. Czas na najważniejszy składnik. 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry. To ważne aby z nią nie przesadzić, bo bardzo cienka jest granica miedzy tym kiedy kolendra daje ciekawy smak, a kiedy jest już zbyt intensywna. 

5. Gotuje jeszcze przez chwile, całość zdejmuję z ognia i blenduję ręcznym blenderem.

6. Podaję posypane słodką papryką i prażonymi pestkami słonecznika

Smacznego!








Bywajcie :)


Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia