Domowa przyprawa do piernika:
- 4 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- 2, 5 łyżeczki całych goździków
- 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 3/4 łyżeczki kolendry (ziarenek)
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 25 ziarenek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki kardamonu (wyłuskanych ziarenek)
- 3 płaskie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 szczypty anyżu (opcjonalnie)
Wszytkie składniki, zarówno te już zmielone i całe (np. ziele angielskie) wrzuciłam do młynka do kawy i zmieliłam na drobny pył. Mam młynek elektryczny więc nie chciałam się bawić już później w mieszanie. Jeżeli masz młynek ręczny, najpierw zmiel to co trzeba zmielić, a resztę dodaj później. Z tej ilości składników wyszły mi mniej więcej 4 duże łyżki przyprawy. Całość przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Bezglutenowy piernik:
Przed upieczeniem |
- 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 4 szklanki gorącej wody
- sól
Kaszę należy porządnie przepłukać (aby nie było goryczki), ugotować i trochę przestudzić.
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 5 jajek
opcjonalnie:
- żurawina, rodzynki, orzechy, migdały czy co kto lubi.
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zblenduj na gładką masę, Na koniec jeśli chcesz dodaj np. żurawinę, wymieszaj. Przełóż do blachy ( ta ilość ciasta jest odpowiednia do blachy ok 25x35). Piecz w 200 stopniach przez ok.50 minut.
Ja całość na koniec udekorowałam wiórkami kokosowymi i plasterkami pomarańczy.
To najbardziej lubię w ciastach na kaszy jaglanej, że niesamowicie szybko się je robi i właściwie nie ma opcji, żeby nie wyszły. No i oczywiście to, że są pyszne, słodkie i zdrowe zarazem :)
Smacznego!
Bywajcie :)