Składniki: (ciężko powiedzieć na ile sztuk bo to zależy od tego jakiej wielkości lepisz, mi średnio wychodzi koło 30)
- 250 gram daktyli
- garść żurawiny
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika i dyni
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyzki masła orzechowego (najlepiej własnej roboty)
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1/4 łyżeczki soli
- + wiórki, zmielone orzeszki, pestki, lub kakao do obtoczenia.
1. Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 20 minut. Do kubka w którym mamy płatki owsiane, wsypuję nasiona chia, mieszam i też zalewam wrzątkiem, żeby napęczniały.
2. W tym czasie, na suchej patelni prażę pestki z odrobiną soli. Jeśli masz młynek, lub moździerz to po uprażeniu zmiel je trochę ( nie na pył, tylko tak żeby były takie jakby połamana - ale nie jest to konieczne).
3. Czekoladę posiekaj.
4. Odcedź daktyle z żurawiną i zbledniej na gładka masę. Dodaj nasączone płatki (jeśli zostało trochę niewchłoniętej wody, to ją odlej), pestki, wiórki, masło orzechowe i czekoladę.
5. Dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Za pomocą łyżki odmierzaj sobie odpowiednią ilość masy, lep kulki i obtaczaj je w wiórkach, orzechach lub kakao.
Et volia!
Tipy:
- za bazę możesz wziąć każde suszone owoce, namocz je wcześniej, aby nie spalić blendera
- jeśli używasz jakichkolwiek pestek, albo orzechów, podpraż je z odrobiną soli aby miały bardziej wyrazisty smak
- możesz je obtoczyć we wszystkim czemu nadasz stan skupienia miedzy wiórkami orzechowymi a kakao
- najpierw ulep wszystkie kulki, a dopiero w tedy je obtaczaj, tak jest szybciej i czyściej
- kulki można zjeść od razu po zrobieniu, ale jeśli wstawisz je na 20 minut do lodówki, to będą bardziej zbite.
- to, że nie masz któregoś ze składników z listy, to nie znaczy, że nie możesz zrobić kulek mocy. podstawą są suszone owoce, a co do nich dodasz to już kwestia Twojej wyobraźni,
- nie mam pojęcia ile mogą stać w lodówce, ale 4 dni na pewno ( tyle stały u mnie najdłużej), w sumie to nie jest jakieś bardzo ważne, bo mało kiedy chociaż jedna przetrwa do następnego dnia :)
Dlaczego są takie super?
- bo szybko się je robi
- bo są przepyszne
- bo są słodkie słodyczą natury
- a jednocześnie baaardzo pożywne
- bo są zdrowe.
Smacznego!
Bywajcie :)