Peanut Butter Apple Pie




Niesamowite jak to zwykły słoik może stać się inspiracją.  No może nie taki zwykły bo pełen domowego masła orzechowego. Ostatnio dosyć często je robię, ale zwykłe kanapki mi się już znudziły. Jednocześnie chodziło za mną coś co byłoby jednocześnie trochę słone, trochę słodkie, ale przede wszystkim, bezdyskusyjnie pyszne! I tak oto powstał jabłecznik z masłem orzechowym, albo jak ktoś woli Peanut Butter Apple Pie (lubię te długie angielskie nazwy wymieniające połowę składników w jednym zdaniu).

Spód ciasta nie jest zbyt słodki, a to jaka będzie góra zależy od tego jakie wybierzesz jabłka. Idealnie komponuje się z indyjskim chai'em z mlekiem i miodem.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g masła
  • 2 jajka


Góra ciasta:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • odrobina masła do wysmarowani blachy


1. Obierz jabłka, wydrąż środek i pokrój na plasterki, posłodź 3 łyżeczkami cukru, dodaj cynamon i skrop cytryną, wymieszaj i odstaw.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22-24 cm) wysmaruj masłem, odstaw na bok.
3. Masło orzechowe, masło, cukier i jajka wymieszaj mikserem.
4. Mąkę wymieszaj z sodą i na przemian z mlekiem dodawaj do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Kiedy wszystkie składniki będą już dobrze połączone, wyłóż ciasto do blaszki, na górze ułóż jabłka.
6. Piec w 180 stopniach około 45 minut, aż patyczek będzie suchy.
7. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, rozpuść w rondelku, na małym ogniu, 2 łyżki masła orzechowego, kiedy będzie płynne, polej nim cisto.

Smacznego!

Bywajcie!

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia